Ana Sayfa Kamu Sektörü Psikolog Nasıl Olunur? Psikolog Olmak İçin Aranan Nitelikler Nelerdir?

Psikolog Nasıl Olunur? Psikolog Olmak İçin Aranan Nitelikler Nelerdir?

1143
1

İçindekiler

Psikolog nasıl olunur? Psikologluk günümüzde eskiye nazaran oldukça popüler bir meslektir. Psikologlar, psikoloji bilimini kullanarak danışanlarının içsel problemlerinin çözümünde etkili rol oynar. Psikoloji nedir? diye bir soru aklınızda oluşuyorsa eğer bu soruya şöyle cevap verebiliriz. Bir bilim dalı olan psikoloji,  insan davranışlarını ve zihinsel süreçlerini inceler. Böylece psikologlar da bu bilimi kullanarak insanlara yardım etmeye çalışırlar. Biz de HedefRehberim.com olarak bu meslek ile ilgili sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Psikolog Nasıl Olunur?

Oldukça karıştırılan iki mesleklerden olan psikolog ve psikiyatr ayrımını sizlerle paylaşmadan edemeyeceğiz. Psikiyatr olmak için tıp fakültesi bitirilmeli ve uzmanlık alanı olarak ruh sağlığı ve hastalıklarını seçmek gerekir. Bu yüzden psikiyatrların ilaçları reçetelendirme yetkisi vardır. Fakat psikologlar ilaç tedavisi uygulayamıyor. Ama danışanlarına ruhsal tedavi uygularlar. Psikologlar, öfke kontrolü, dikkat eksikliği, stres ve heyecan yönetimi ve aile ilişkileri gibi önemli konularda terapi verebilmektedirler.

Psikolog olmak için önce 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Fakat terapi yapmak için psikoloji mezunu olmak yeterli değildir. Terapi yapma yetkisine sahip olmak için klinik psikolojisi yüksek lisansı yapmanız gerekir. Bir psikolog iyi bir dinleyici, sorgulayabilen ve eleştirebilen bir kişi olmalıdır. Alacağınız psikoloji eğitiminde bu özellikleri edinmeniz sağlanacaktır. Fakat bir psikolog kendini sürekli geliştirmelidir.

Klinik psikologlar yasada bu şekilde açıklanmıştır; Klinik psikolog; psikoloji veya psikolojik danışma ve rehberlik lisans eğitimi üzerine klinik ortamlarda gerekli pratik uygulamaları içeren klinik psikoloji yüksek lisansı veya diğer lisans eğitimleri üzerine psikoloji veya klinik psikoloji yüksek lisansına ilaveten klinik psikoloji doktorası yapan sağlık meslek mensubudur.
Klinik psikolog, nesnel ve yansıtmalı ölçüm araçları, gözlem ve görüşme teknikleri kullanarak psikolojik değerlendirme ile uluslararası teşhis ve sınıflama sistemlerinde hastalık olarak tanımlanmayan ve Sağlık Bakanlığının da uygun bulduğu durumlarda psikoterapi işlemleri yapar. Hastalık durumlarında ise ancak ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak psikoterapi uygulamalarını gerçekleştirir.

Psikologlar Nerelerde Çalışabilir?

Psikologların çalıştığı ve çalışabileceği yerlerden bahsetmek gerekirse;

  • Hastaneler
  • Psikolojik Danışmanlık Merkezleri
  • Okullar
  • Rehabilitasyon Merkezleri
  • Klinikler ve Psikiyatri Merkezleri
  • Kreşler
  • Örgütsel olarak şirketlerde: İnsan kaynakları departmanında
  • Psikoteknik Merkezleri

psikologların çalışma alanlarıdır.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz