Ana Sayfa İş Fikirleri Mali Müşavir Nasıl Olunur? Mali Müşavir Ne İş Yapar?

Mali Müşavir Nasıl Olunur? Mali Müşavir Ne İş Yapar?

724
2

İçindekiler

Mali müşavir nasıl olunur? Caddelerde gezerken etrafımızda gördüğümüz bazı mali müşavir tabelaları vardır. Peki tabelalarını gördüğümüz bu mali müşavir ne iş yapar? Kimdir bu mali müşavirler? gibi sorular sizin de aklınıza geliyorsa, HedefRehberim.com sizin için doğru adres. Önce mali müşavirlerin ne iş yaptığına bakalım. Mali müşavir, işletmelerin defterini tutmak ve beyanname vermek gibi görevlerde yetkilidir. Bu kişiler, üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olmuş ve 3568 sayılı Serbest Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun hükümlerine çalışan kişilerdir.

Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Mali müşavir olmak için bu mesleğe uzun yıllar vermeniz gerekiyor. Hukuk, iktisat, maliye, işletme, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilimler ve muhasebe gibi bölümlerden en az lisans mezunu olmak mali müşavirlik için gerekli şartlardandır. Eğitim şartına uyan kişilerin SMMM Staja Başlama Sınavı için yaşadığı ilin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odasına başvuru yapması gerekmektedir. Mali müşavirlik stajına başlayabilmeniz için bu sınavdan en az 60 puan almanız gerekmektedir.

Gerekli başarıyı sağladıktan sonra serbest muhasebeci mali müşavir ya da yeminli mali müşavirlerin yanında 3 yıl boyunca staj yapmanız gerekir. Bu stajın sonunda mali müşavirlik ruhsatını almak için sizi bekleyen son engel vardır. SMMM Yeterlilik Sınavı… Fakat bu sınav gözünüzde büyümesin çünkü SMMM Staja Başlama Sınavı ile hemen hemen aynı düzeyde. Bu yüzden 3 yıllık staj dönemini verimli değerlendirip sınava düzenli bir şekilde çalışmak sizin için yeterli olacaktır. Ve sınav başarısı sonunda mali müşavirlik ruhsatınızı alacaksınız.

Mali Müşavir Ne İş Yapar?

  • İşletmelerin gelir ve giderlerini kaydetmek
  • Mükelleflerine muhasebe ve vergi konuları hakkında danışmanlık yapmak
  • Yeni kurulan ve hali hazırda devam eden işletmelerde muhasebe sistemlerini kurmak ve geliştirmek
  • Bilanço ve gelir tablolarını düzenlemek
  • İşletmenin üzerine düşen vergi beyannamelerini düzenlemek
  • Her ay sonunda banka mutabakatlarını yapmak ve bordroları hazırlayarak mükelleflere göndermek
  • Vergi, fon, gecikme faizi ve ceza işlemlerindeki uyuşmazlıkları çözmek
  • Vergi İdare Mahkemeleri ve adli yargıda sermaye artırımı ve bankalara sunulan bilançoların incelenmesi ve benzeri konularda bilirkişi olmak
  • Sermaye artırımı, KDV iadesi gibi özel amaçlı tespit raporları yazmak
  • Devir, tasfiye, birleşme, bölünme gibi işlemlerde yardımcı olmak

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz