Ana Sayfa Sınavlar Yüksek Lisans Nasıl Yapılır? Yüksek Lisans Yapabilmek İçin Ne Gereklidir?

Yüksek Lisans Nasıl Yapılır? Yüksek Lisans Yapabilmek İçin Ne Gereklidir?

799
1

İçindekiler

Yüksek lisans nasıl yapılır? Lisans eğitimini tamamlayan kişiler kendini belli bir alanda geliştirmek için yüksek lisans yapar. Genellikle akademik kariyer yapmak isteyen adaylar yüksek lisans yapmak istemektedir. Fakat aday kendini belirli bir konuda geliştirmek için ya da özel sektörde kariyer yapmak için de yüksek lisans yapmak isteyebilir. Ama yüksek lisans yapmak için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Yüksek lisans adayları tezli veya tezsiz yüksek lisans başvurusu yapar.

Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Önce yüksek lisans yapabilmeniz için gereken şartlardan bahsedelim. Aranan şartların başında bir lisans mezunu olmanız gelmektedir. Sonra yüksek lisans yapmak istediğiniz enstitüye başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvuru için her enstitünün farklı şartları vardır. Başvuru yapacağınız enstitünün şartlarını inceleyerek uyup uymadığınızı kontrol edin. Bu şartların başında ALES gelir. Başvurular tamamlandıktan sonra şartlara uygun olmanız durumunda kabul edilirsiniz. Yüksek lisans tezli ve tezsiz yüksek lisans olarak ikiye ayrılmaktadır.

Tezli Yüksek Lisans

Bu programda kişinin bilgiye erişmesi ve elde edilen bilginin değerlendirilip yorumlaması gibi yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Tezli yüksek lisans programı, 1 yıl ders ve 1 yıl da tez eğitimi olarak uygulanmaktadır. Böylece tezli yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Eğer siz de akademisyen olmak istiyorsanız tezli yüksek eğitimi almalısınız.

Tezsiz Yüksek Lisans

Tezli ve tezsiz yüksek lisansın arasındaki fark adından da anlaşılacağı gibi aradaki tez faktörüdür. Tezsiz yüksek lisans programında,  yapılan araştırmalardan elde edilen ve mevcut bilginin kazandırılması amaçlanır. Kişi elindeki bilgiyi uygulamada nasıl kullanacağını öğrenir. Tezsiz yüksek lisans programı, 1-1,5 yılda tamamlanabilmektedir.

Yüksek lisans yapmak için enstitüler bazı şartlar aramaktadır. Fakat bu şartlar değişiklik gösterebiliyor.

  • Lisans Diploması
  • ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Puanı. Taban puan 55 puan fakat 70 puan isteyen kurumlar da bulunmaktadır. Fakat Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki ana bilim ve ana sanat dalları için ALES puanı aranmaz.
  • Yabancı Dil Puanı. Bu şart YÖK Yönetmeliğinde bulunmamakta fakat bazı üniversiteler istemektedir.
  • Lisans Not Ortalaması. Bazı üniversiteler alt sınır koyabilmektedir.
  • Mülakat
  • Özgeçmiş
  • Referans Mektubu. Bazı başvurularda istenebilir.

Eğer siz de belirli bir alanda bazı çalışmalar yapmak ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız yüksek lisans doğru bir tercih.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz